Indeks člankov
Plezanje
Jamarstvo
Jahanje
Pohodništvo in kolesarjenje
Izleti malo drugače
Obalna mesta
Vse strani

PLEZANJE - Osp, Mišja peč in Črni Kal

Svetovno znani plezališči Osp in Mišja peč sta oddaljeni od hostla 11km, Črni Kal pa le 8km. V bližini so še plezališča v Italiji - Val Rosandra/ Glinščica ter Napoleonica.

Plezani vodnik Osp in Mišja peč + Črni Kal je dostopen na: http://krimp.si/. Izposodite si ga lahko tudi v hostlu, prav tako pa tudi plezalni vodnik Plezanje po kraškem robu/Climbing on the karst edge (Jurij Ravnik).

Ne pozabite pa pobrskati tudi po spletni strani www.climbistria.com

Plezališče Osp

Osp, Mišja peč

 

 

Mišja Peč

 

 

Črni Kal

 


JAMARSTVO - Škocjanske jame

 • Škocjanske jame

12 km od nas se nahaja čudovit Park Škocjanske jame, vpisan na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCA. Park je ena izmed 21 različnih naravnih danosti na svetu, ki so hkrati na seznamu UNESCO, MAB (Man and the Biosphere) in Ramsar, Škocjanske jame pa so ene izmed najveličastnejših jam na svetu. 

 
Splet Škocjanskih jam je sestavljen iz številnih rovov in jam, udornic, ponorov in naravnih mostov. Ustvarila ga je reka Reka. Poseben je tudi zaradi kanjona, kateri je eden največjih podzemni kanjonov na svetu. 
 
Turisti jo opisujejo kot prizor iz Gospodarja prstanov. Vodeni ogledi potekajo vsak dan skozi celo leto, v poletnih mesecih vsako polno uro od 10h do 17h. Obiskovalci se najprej podajo skupaj z vodičem skozi Tiho in Šumečo jamo. Od leta 2011 pa je na voljo tudi ogled Mahorčičeve in Mariničeve jame, kjer je obiskovalec najbližje reki Reki, ki po petdeset kilometrov dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje.

http://www.park-skocjanske-jame.si/

 

 • Jama Dimnice (Slivje) - 14km iz Hostla Ociski Raj

JAMARSKO DRUŠTVO DIMNICE

Kontakt: 041 693 014 (Franci Malečkar)

Urnik: ob nedeljah ob 15.30h, druge dni po predhodni najavi, možnost trekinga po jami. 

http://www2.arnes.si/~kpjdd2/jama.htm 

 

 • Divaška jama (Divača) -15km iz Ocizle

Kontakt: Tel: +386(0)31/522-785, +386(0)41/498-103, Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Urnik: maj-september ob nedeljah ob 11.00h, izven urnika po predhodni najavi (najmanj 5 oseb) 

Divaška jama je dolga 700m, 500m pa je urejenih za turistični ogled.Obisk traja približno eno uro.

 

Cenik vodenja:

- Odrasli 10 EURO, skupine nad 10 obiskovalcev pa 8 EURO

- Študentska/upokojenska 8€ EURO, skupine nad 10 oseb pa 6€

- Otroška vstopnica 6-16 let 4€

 http://www.divaska-jama.info/Divaska_jama/divaska-jama.htm

 

 • Jama Vilenica (18km iz Ocizle).  

JAMARSKO DRUŠTVO SEŽANA

Kontakt: 051-648-711,  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 
Urnik: April- oktober ob nedeljah ob 15:00 in ob 17:00, izven urnika po predhodnem dogovoru (najmanj 10 oseb)
 
Cena: 10€ odrasli, 5€ otroci
Cena skupine nad 20 oseb: 8€ odrasli, 4€ otroci
 
Jamo Vilenica pri Lokvi poznamo kot najstarejšo turistično jamo v Evropi. http://www.vilenica.com 

 

 • Sveta jama na Socerbu je edina podzemna cerkev v Sloveniji. V Sveti jami je po legendi nekaj časa živel krščanski svetnik, sv. Socerb. Maše se lahko v Sveti jami udeležiste vsako nedeljo ob 14h, ali pa cerkev obiščeste po predhodni najavi

 


JAHANJE - Lipica

 ,   K

 • Kobilarna Lipica (16km iz Ocizle)

  

Kobilarno Lipica poznamo po konjih lipicancih, kateri se skotijo črni ter skozi čas postanejo beli. V Lipici se lahko udeležite vodenih ogledov kobilarne, si pogledate muzej lipicanca Lipikuma, obiščete razne prireditve, lahko jahate konje ali pa jih zgolj občudujete.  http://www.lipica.org/si/

 


OCIZLA 

Hostel je imenitno izhodišče za različna potepanja peš ali s kolesom.

 • Tigrovska spominska krožna pot Ocizla - Beka. Krožno pot pričnete v središču Ocizle pri informacijski tabli. Po poti, kjer spoznavate in doživljate naravne znamenitosti Ocizle in Beke (jamski sistem, slapovi), vas usmerjajo rumene markacije. 

 • Hostel je lahko odlično izhodišče za obisk gradu Socerb, kamor se lahko podate peš ali s kolesom. Izlet je primeren tudi za otroke, saj poteka po gozdnih poteh in je dolg v eno smer le 5 km. 

 

 

Vzletna steza za jadralne padalce v bližini gradu Socerb.

 

 

Dolina reke Glinščica/Val Rosandra, Slavnik

 

Slikovito kanjonsko dolino Glinščica, lahko občudujemo skozi vse leto, v vročih poletnih mesecih pa si lahko privoščimo poletno osvežitev v katerem izmed tolmunčkov. Plavanje tu še posebej prija! Glinščica (Val Rosandra) premore tudi plazalne stene, zanimiva pa je tudi za pohodnike in kolesarje. Skozi Glinščico poteka znamenita Via Alpina, lahko pa se sprehodite ali kolesarite po trasi opuščene železnice Hrpelje-Kozina -Trst (20 km), pri čemer se iz 470 mnv spustite do morja - ja morja! . Izhodišče nekdanje železniške trase se nahaja 2,5 km od hostla Ociski raj. V Glinščico se lahko podate tudi po Poti prijateljstva Beka-Botač.

                            

 

SLAVNIK

 

Vzpon na Slavnik (1028m) lahko začnete v Prešnici (4km od hostla Ociski Raj), Hrpeljah (5km), Podgorju, v Povžanah, v Skadanščini ali kje drugje. Slavnik je botanični rezervat z razglediščem. Med vikendi na vrhu Slavnika obratuje Tumova koča. Tod poteka tudi Slovenska planinska pot. Priljubljeno je tudi kolesarjenje na Slavnik ter spuščanje s kolesi z vrha Slavnika. 

 

 • Naravoslovno zgodovinska učna pot Hrpelje 

Pot začnete pri osnovni šoli v Hrpeljah in sledite markacijam - kuščarjem zelencem. (Če ste ljubitelji tematskih poti se lahko sprehodiste še po Krasoslovno-naravoslovni učni poti v Divači ter po Učni poti Škocjan v Parku Škocjanske jame.) http://www.hrpelje-kozina.si/cms/images/stories/bro%C5%A1ura_%20slovenska_pdf1.pdf 

Vodeni ogledi za skupine:

KULTURNO ZGODOVINSKO DRUŠTVO HRPELJE

Kontakt: Darij Jelušič: 041 282 453, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  in Vladimir Grželj: 031 539 028, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 ZAZzA ZADKLAJFĆAHFH 

 

MUZEJI

 

Škrateljnova domačija je  najstarejša ohranjena kraška domačija iz 17 stol. Domačija je sestavljena iz bivalnega dela ter dveh gospodarskih poslopij katere povezuje notranje dvoršiče - borjač. V prvem nadstropje hiše se nahaja stalna razstava posvečena življenju in delu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, katera se je v Divači rodila leta 1907. V nekdanji štali je postavljena stalna razstava posvečeno slovenskim filmskim igralcem. http://www.muzejdivaca.si/

V protiturškem taboru iz leta 1487 lahko skozi razstave spoznavate različna zgodovinska obdobja Lokve in bližnje okolice, s poudarkom na obdobju 1. in 2. svetovne vojne. http://www.kras-carso.com/muzej/tabor/

 

 

 

GRADOVI

Socerb

Razgled iz Socerba - na Trst

V 15km oddaljenih Hrastovljah se nahaja svetovno znana romanska cerkev iz konca 15. stoletja, poznana po freskah Janeza iz Kastva, ki sodijo v sam vrh zakladnice našega srednjeveškega stenskega slikarstva. Najbolj znamenita izmed njih je Mrtvaški ples.

 


S KOLESOM V KAČIČE NA OGLED ZELIŠČNEGA VRTA

S kolesom, ki si ga lahko izposodite tudi v hostlu, se lahko podate v Kačiče na ogled učnega zeliščnega vrta z najbogatejšo zbirko evropskih zelišč in divje hrane na Krasu, kateri se nahaja na kraški domačiji z etnološko zbirko. Belajeva domačija je iz leta 1839. 

http://www.belajevi.si/

http://www.youth-hostel.si/links-det.asp?id=1473&c=95&l=2015

 

POT PASTIRSKIH HIŠIC (LOKEV)

Zahodna varianta

Izbred Vilenice gre pot deloma po markirani poti od jame Vilenice, ki vodi na hrib Kokoš, deloma po gmajni. Poleg naravnih znamenitosti kot
so kamniti osamelci, udornice, škovne, stari kamnolomi, se v gmajni skrivajo kraški, pastirski, kamniti ter arhitekturni biseri – pastirske hiške, oziroma po
lokavsko »šiške«. Ob poti je 12 hišk. Vsaka hiška je zgrajena drugače, vsaka ima svojo zgodbo.

 

Med pohodom vam bodo predstavili zgodovino vasi Lokev, nastajanje kulturne krajine, kamnoseške dediščine, naravnih znamenitosti in pastirskih običajev. Hoje
je za približno 3 ure, lahko tudi 1 uro več, če si boste želeli ogledati opuščene rudnike črnega premoga, kamnolom Lipica in manjši izvir. Pot je primerna za
obiskovalce vseh starosti, tudi za starejše. Dostopna je le ob spremstvu vodnika.
 
Kontaktna oseba:
Boris Čok - vodnik po Krasu in Brkinih
Lokev 166E, 6219 Lokev
Gsm: 031 634 -725
Tel: 05 767-0440

e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  

http://pastirskehiske.blogspot.com/

 

 

POT   STAROVERCEV (LOKEV)

Začetek poti je na vzhodni strani udornice Risnik v Divači. Lepa udobna steza pelje mimo udornice proti spodmolu Triglavca. Sledi lažji spust do obrednega mesta, kjer so staroverci vse do začetka 19. stoletja hodili  delati priprošnje za dobro letino žit. V spodmol  so hodile tudi ženske iz okoliških vasi, ki so imele težave z zanositvijo. Sledi razlaga in prikaz obreda. 

Naprej po že markirani učni poti  »Divaški prag«, nadalje po kolovozu proti spodmolu Terglovca(Trhlovca). 

  

Nedaleč stran je še Ruščeva dolinica z naravnim oltarjem in kamnitim stražarjem, kjer so staroverci častili božanstvo vode in delali priprošnje za dež in dobro leto. Mistično okolico krasi pet različno zgrajenih pastirskih hišk. Sledi podrobna obrazložitev o pomenu obreda in ustvarjanju pastirske dediščine na Krasu.
Vzpon na Kamni vrh, kjer so nekoč živele kače ropotače in strašile pastirje. Sledi povratek po drugi poti mimo romantične Ukove pastirske hiške vse do Divaške jame.  
 
Trajanja hoje 3-4 ure. V primeru ogleda Divaške jame in še vzpona na  Kamni vrh, pa še kakšno uro več. 

Kontakt:

Boris Čok, gsm: 031 634 725, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 

OBALNA MESTA

 

Trst/Trieste

Do Trsta je iz Ocizle približno 20 kilometrov. Do Trsta se lahko podate s kolesom po rekreacijski poti po nekdanji železniški trasi Hrpelje-Kozina - Trst (2,5km do izhodišča poti od hostla Ociski Raj). Lahko pa obiščete Trst malo drugače in sicer iz Opčin (kraju v Italiji, približno 20 kilometrov oddaljenemu iz Ocizle) s tramvajem, kateri vozi na relaciji Trst-Opčine že od leta 1902. 

http://www.triesteturismo.net/slo/welcome

 

 

Koper

 

Iz Ocizle do osrednjega trga v Kopru, Titovega trga, je približno 23 kilometrov. Raziščite ulice Kopra. 

http://www.koper.si/index.php?page=galleryplus&item=2002066

 

Mesečev zaliv

Mesečev zaliv je najlepši zaliv na slovenski obali. 

 

Piran

Piran-Ociski raj = 35 km. 

 

Ključne besede: hostel, Ociski raj, Ocizla, spanje, nastanitev, prenočišča, plezanje, Kozina, Osp, Mišja peč, Trst/Trieste, Škocjanske jame, Divaška jama, Koper, Slavnik, Glinščica/Val Rosandra, Kras, Istra, Brkini, Čičarija, Primorska, Slovenija 

 

AKTUALNO

Nearby climbing crags Osp, Mišja peč, Črni Kal;

Škocjan caves, Postojna cave;

cityes Trieste, Ankaran, Koper, Izola, Kozina, Hrastovlje, Piran 

info@ociskiraj.si +38640874745

sLOVEnia

 

***************************************

Dobrodošli na Primorskem! Rezervacije: info@ociskiraj.si ali 040874745 

 

 • O nas

 • Novice

Lahko nas tudi kontaktirate na: